Percről percre

Oroszország előretört Harkovnál, Ukrajna drónokkal támadott olajfinomítókat

Események

Ukajna, aknavető
Kiképzésen lévő ukrán katona lő egy aknavetővel
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 815. napjáról.

 

20:32
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelmi rendszerek lelövik az ukrán drónokat

Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt 24 órában 37 ukrán drónt, egy Tochka-U rakétát és 21 különböző típusú MLRS rakétát lőttek le - jelentette szombaton az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

19:52
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok két hajót semmisítettek meg a Fekete-tengeren

Két ukrán hajó megsemmisült a Fekete-tenger nyugati részén az elmúlt 24 órában - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

18:30
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők több mint 690 katonát veszítettek a „Dél” csoport hadműveleti területén

Az orosz csapatok az elmúlt 24 órában a "Dél" csoport hadműveleti területén javítottak a helyzetükön. Az ukrán fegyveres erők egy nap alatt több mint 690 katonát és egy tankot veszítettek – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

17:29
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország határerősítő projekt elindítását jelentette be

Lengyelország több mint kétmilliárd dollárt (712 milliárd forint) fektet be keleti határai biztonságának erősítésére – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök. A krakkói Monte Cassino-i csata befejezésének 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen új védelmi tervet jelentett be a miniszterelnök "Keleti pajzs" kódnéven. 

A program célja az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határszakasz biztonságának megerősítése.

 

16:54
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem négy légibombát lőtt le Belgorod térsége felett

Az orosz légvédelem négy légibombát és két rakétát lőtt le belgorodi régió felett.

Az orosz légvédelmi rendszerek 4 Hammer bombát és 2 HARM rakétát lőttek le a belgorodi régió felett 

– jelentette szombaton az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

16:21
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Kimenekítettek közel 10 ezer embert Harkov körzetéből

A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkov körzetéből - jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója. Hozzátette, hogy éjjel két újabb orosz áttörési kísérletet vertek vissza. 

Előzőleg azonban az orosz erők több kilométernyit haladtak előre a frontvonalnál. Szinyehubov úgy ítélte meg, hogy az ukrán erők egyelőre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek szombaton úgy nyilatkozott, hogy a térségben egy hete indított orosz támadás egy újabb átfogó hadművelet kezdete lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont pénteken azt mondta, hogy Oroszország "mai állás szerint" nem tervezi Harkov elfoglalását, a térségben zajló orosz hadművelet célja egy ütközőzóna létrehozása a közelben fekvő orosz régiók védelmében.


 

15:49
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Egy orosz bíróság lefoglalta a Deutsche Bank oroszországi eszközeit

Egy orosz választottbíróság elrendelte a Deutsche Bank eszközeinek, számláinak, ingatlanjainak és részvényeinek lefoglalását egy jogvita keretében - számolt be szombaton a Reuters hírügynökség a vonatkozó bírósági dokumentumokat ismertetve.

A Deutsche Bank hitelgaranciát vállalt a német Lindével egy oroszországi gázfeldolgozó üzem építésére vonatkozó szerződésben, amelyet a nyugati szankciók miatt felmondtak.

A szentpétervári választottbíróság megtiltotta a Deutsche Banknak, hogy éljen az orosz leányvállalata, valamint a Deutsche Bank Technology Center LLC jegyzett tőkéjében tartott tulajdonjogával. A bíróság emellett elrendelte a Deutsche Bank, valamint az orosz leányvállalat és a Deutsche Bank Technology Center értékpapírjainak, ingatlanjainak és bankszámláinak lefoglalását 238,6 millió euró értékben.

15:09
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők csak a szükséges légvédelmi rendszerek 25%-ával rendelkeznek

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a szükséges légvédelmi eszközök mindössze 25%-ával rendelkeznek. Ezt Vlagyimir Zelenszkij, az ország elnöke nyilatkozta az AFP hírügynökségnek adott interjújában.

Emellett az ukrán vezető szerint Ukrajnának 120-130 modern repülőgépre van szüksége ahhoz, hogy „legyőzze az Orosz Föderáció előnyét”. Ezek például F-16-os vadászgépek lehetnek 

– javasolta Zelenszkij. 
Az ukrán fegyveres erőknek a felszerelésen kívül katonákra is szükségük van.

14:25
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

A Kurszk régióban egy férfi meghalt ukrán dróntámadásban

A kurszki régióban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónja eltalálta egy helyi közműcég autóját, aminek következtében a cég alkalmazottja meghalt. A régió megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov ezt május 18-án jelentette be Telegram csatornáján.

13:51
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok NATO-lövedékekkel bombázták Donyecket

Az ukrán katonák 40 perc alatt nyolc 155 mm-es NATO-lövedéket lőttek ki Donyeckre – jelentette Telegram csatornáján az Ukrajnai Háborús Bűncselekmények Elleni Ellenőrzési és Koordinációs Központ (JCCC) DPR képviselete.

13:14
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

12 ember meghalt egy ukrán rakétatámadás után

12-re nőtt az áldozatok száma, miután az ukránok HIMARS rakétákkal támadták Szkadovszkot.

12 emberre nőtt az ukrán hadsereg által a HIMARS MLRS által végrehajtott ágyúzás áldozatainak száma. Sok áldozatot repeszekkel vágtak meg

– közölte a herszoni régió vezetője.

12:45
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai tisztviselő: Arra kell kényszeríteni Ukrajnát, hogy realista legyen a tárgyalásokon

Az orosz katonai erők előrenyomulása arra kényszerítheti Ukrajnát, hogy reálisabb álláspontra helyezkedjen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon 

– mondta a RIA Novostinak Scott Ritter nyugalmazott amerikai tengerészgyalogság hírszerző tisztje és katonai elemzője.

12:09
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij felkérte Kínát, hogy vegyen részt a júniusi svájci békekonferencián

Vlagyimir Zelenszkij felkéri Kínát és a globális dél országait, hogy vegyenek részt a júniusi svájci békekonferencián. Ezt az AFP- nek adott interjújában nyilatkozta. Felszólította a kínai vezetést, hogy vegyen részt a svájci csúcson, hogy „megtalálják az egyensúlyt”.

Szeretném, ha Kína részt venne a békecsúcson

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Peking és a világ többi szereplője befolyást gyakorol Oroszországra. 

11:35
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Egy lakóház megsemmisült rakétacsapás következtében Herszonban

Az Ukrán Fegyveres Erők HIMARS MLRS rakétacsapása következtében a herszoni régióban egy ház megsemmisült, három helyi lakos különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett - közölte Vlagyimir Saldo kormányzó sajtószolgálata a RIA Novosztyival.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.14., UkránOroszháború
Lakóépületek lángolnak légicsapások után.
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

 

10:57
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák a belgorodi régióban

Megszólaltak a szirénák a belgorodi régióban – jelentette Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram csatornáján.

Belgorodban rakétaveszély van. Ha otthon van, ne menjen az ablakok közelébe. Menjen a tömör falú ablaktalan helyiségekben (folyosó, fürdőszoba, WC, kamra). Ha az utcán van, menjen le menedékhelyre vagy más biztonságos helyre

– áll az üzenetben.

10:20
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminisztérium újra nyújt konzuli szolgáltatást a külföldön lévő ukrán hadköteleseknek

Az ukrán külügyminisztérium szombattól újra fogad konzuli szolgáltatásokra kérelmeket külföldön lévő ukrán hadköteles korú férfiaktól.

A közlemény szerint a 18-60 év közötti férfiaknak viszont ezzel egyidejűleg be kell nyújtaniuk a katonai regisztrációs okmányokat papíron vagy elektronikus formában.

A tárca magyarázata szerint azoknak, akik sorkatonai szolgálatra kötelesek, nyilvántartásba vételi igazolással kell rendelkezniük, a sorkatonai szolgálaton túlesett, mozgósítható korúaknak pedig a meglévő katonai igazolványukat vagy ideiglenes igazolványukat kell bemutatniuk.

09:50
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint tizenötezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 7331-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 104 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

09:24
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy drónt a Krím felett

Orosz légvédelmi rendszerek szombat este lelőttek egy ukrán drónt a Krím felett – jelentette az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

Az elmúlt éjszaka leállították a kijevi rezsim azon kísérletét, hogy repülőgép-típusú UAV-okkal terrortámadást hajtsanak végre

– áll az üzenetben.

07:26
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők egy repülőteret találtak el Poltava régióban

Az orosz fegyveres erők megtámadtak egy repülőteret és ipari zónát Mirgorod városában, Poltava régióban – mondta Szergej Lebegyev Nyikolajev föld alatti munkás kollégáira hivatkozva a RIA Novostyinak.
„Az egyik robbanás közelebb volt a városhoz, az Ipari negyedben lévő vasútállomás közelében. Nagyon erős volt, még a város másik végében is lehetett hallani” – mondta.

06:48
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház kommentálta a Tuapsze elleni ukrán dróntámadást

Az Egyesült Államok nem segíti elő az ukrán csapásokat orosz területen – mondta a RIA Novosztyinak John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora.

Pénteken a krasznodari régió hatóságai arról számoltak be, hogy ukrán drónok támadták meg Tuapszét. A drón lezuhanása után tűz ütött ki az olajfinomító területén, amelyet később teljesen eloltottak.

06:47
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők tíz ellentámadását hárította vissza a Harkov régióban

Az északi csapatok orosz katonái az ellenség védelmének mélyére vonultak, legyőzték és visszaverték az ukrán fegyveres erők 10 ellentámadását a harkovi régióban – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Zibinszkij, az északi csoport sajtóközpontjának vezetője.

„Az aktív hadműveletek eredményeként legyőzték az 57. motorizált gyalogdandár és a 15. határőr különítményt Revoljucionnij, Neszkucsnij, Vesyoly és Vesyoly térségében. Lipcov – mondta Zybinsky.

06:26
május 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.